Operacja zaćmy z mikrocięcia rogówki techniką dwuręczną z jednoczesnym wszczepem soczewki wewnątrzgałkowej Akreos MI60 – obserwacje roczne - Podborączyńska-Jodko, Karolina; Lubiński, Wojciech (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Cel: ocena funkcji wzroku oraz powikłań po operacji zaćmy z mikrocięcia rogówki techniką dwuręczną z jednoczesnym wszczepem soczewki Akreos MI60. Metoda: badaniem objęto 40 oczu (22 pacjentów), które poddano operacji zaćmy z jednoczesnym wszczepem soczewki Akreos MI60 przez cięcie rogówkowe nieprzekraczające 1,9 mm. Rok po operacji badano ostrość wzroku do dali i bliży (logMAR), czułość kontrastową (CS) (CSV-1000), indukowany astygmatyzm (analiza wektorowa), powikłania pooperacyjne oraz stopień zadowolenia pacjentów. Wyniki: soczewkę Akreos MI60 implantowano przez cięcie o średnicy 1,8 ± 0,01 mm. Rok po operacji średnia, nieskorygowana ostrość wzroku do dali (UDVA) i najlepiej skorygowana ostrość wzroku do dali (CDVA) (UDVA przedoperacyjna – 0,7 ± 0,6; pooperacyjna – 0,04 ± 0,17; p<0,005; CDVA przedoperacyjna – 0,61 ± 0,6; pooperacyjna – 0,01 ± 0,12; p<0,005), jak również do bliży (CNVA) (CNVA przedoperacyjna – 0,56 ± 0,42; pooperacyjna – 0,00 ± 0; p<0,005) uległy istotnej poprawie. Czułość kontrastowa w adaptacji fotopowej była w granicach normy wiekowej. Nie stwierdzono istotnego indukowanego astygmatyzmu pooperacyjnego. Rok po operacji nie zaobserwowano poważnych powikłań. Zmętnienie tylnej torby wymagające kapsulotomii wystąpiło u 1 pacjenta. Wszyscy pacjenci byli bardzo zadowoleni z jakości widzenia. Wnioski: operacja zaćmy z mikrocięcia rogówki techniką dwuręczną z jednoczesnym wszczepem soczewki Akreos MI60 jest techniką operacyjną, która pozwala na uzyskanie bardzo dobrych wyników funkcjonalnych, szybkiej rehabilitacji wzrokowej i w związku z tym satysfakcji pacjentów z przeprowadzonego zabiegu.