Ocena widzenia barwnego u chorych ze zwijalnymi soczewkami wewnątrzgałkowymi z filtrem światła niebieskiego i bez filtra - Stopyra, Wiktor (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Cel: porównanie widzenia barwnego pacjentów, którym wszczepiono sztuczne zwijalne soczewki wewnątrzgałkowe z filtrem światła niebieskiego, oraz chorych z implantem bez filtra. Materiał i metody: zbadano 99 chorych (120 oczu) operowanych z powodu zaćmy, którzy zostali podzieleni na trzy grupy: 1. 40 chorych z wszczepioną sztuczną soczewką zwijalną z filtrem światła niebieskiego (40 oczu); 2. 39 chorych z wszczepioną sztuczną soczewką zwijalną bez filtra (40 oczu); 3. 20 pacjentów z własną przezierną soczewką (40 oczu). W badaniu zastosowano test Farnswortha-Munsella 100 Hue. Każdy chory wykonał test w trzydziestym dniu po operacji. Wyniki: uzyskano następujące średnie wartości ogólnego cyfrowego wskaźnika błędów (OCWB) dla poszczególnych grup: 1. grupa – 60,66; 2. grupa – 83,71; 3. grupa – 61,55. Średnie wartości osi zaburzeń w zakresie niebiesko-żółtym w wyodrębnionych grupach kształtowały się następująco: grupa z implantem z filtrem światła niebieskiego – 5,48, grupa ze wszczepem bez filtra – 7,28, grupa kontrolna – 5,74. Wnioski: 1. Rodzaj implantowanej zwijalnej soczewki wewnątrzgałkowej ma znaczenie w widzeniu barwnym u pacjentów z pseudofakią. 2. Filtr światła niebieskiego sztucznej wewnątrzgałkowej soczewki zwijalnej korzystnie wpływa na percepcję barw. 3. Brak filtra światła niebieskiego w implantowanej soczewce pogarsza widzenie barwne szczególnie w osi niebiesko-żółtej.