Druzy tarczy nerwu wzrokowego u dzieci – funkcja widzenia a obraz OCT - Chrzanowska, Beata; Szumiński, Michał; Bakunowicz-Łazarczyk, Alina (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Cel: celem pracy jest ocena wpływu druz tarczy nerwu wzrokowego (n. II) u dzieci na grubość warstwy włókien nerwowych siatkówki (RNFL) okolicy tarczy n. II za pomocą badania optycznej koherentnej tomografii (OCT). Materiał i metody: zbadano 21 pacjentów (średnia wieku 13,9 roku) z druzami tarczy n. II. W celu wykazania zależności statystycznych badaniem objęto również grupę referencyjną, która liczyła 15 pacjentów (średnia wieku 14,1 roku). U każdego pacjenta przeprowadzono pełne badanie okulistyczne, badanie automatycznej perymetrii oraz badanie OCT. Do celów statystycznych użyto testów Shapiro-Wilka oraz U Manna-Whitney’a. Wyniki: na podstawie badań OCT stwierdzono statystycznie znamienne ścieńczenie warstwy RNFL w sektorze nosowym tarczy n. II u pacjentów z grupy badanej. Nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic w zakresie globalnej grubość RNFL oraz zależności grubości RNFL od wieku między grupami badaną a referencyjną. Wnioski: druzy tarczy n. II mogą prowadzić do zmian w zakresie funkcji widzenia, dlatego w przypadku, kiedy istnieją, ważne jest postawienie wczesnej i trafnej diagnozy. Badanie OCT jest użytecznym narzędziem diagnostycznym służącym do różnicowania przyczyn uniesienia tarczy n. II. Jest to szczególnie istotne u dzieci, u których obecność położonych głęboko druz może powodować obraz pseudoobrzęku tarczy n. II. OCT jest też czułą, nieinwazyjną metodą, która pozwala na wczesne wykrycie ubytków w obrębie RNFL.