Zmiana refrakcji oka po zastosowaniu tropikamidu u dzieci w wieku przedszkolnym - Nawrot, Paweł; Przekoracka-Krawczyk, Anna; Perz, Katarzyna; Rusiak, Patrycja; Naskręcki, Ryszard (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Cel: celem pracy jest ocena zmian refrakcji oka po zastosowaniu 1% tropikamidu oraz jego przydatności w diagnozowaniu wad refrakcji u dzieci w wieku przedszkolnym. Materiał i metody: w badaniach wzięło udział 116 dzieci w wieku 5–6 lat (232 oczu). Wykonano obiektywne badanie refrakcji za pomocą autorefraktometru – bez cykloplegii i po cykloplegii 1% tropikamidem (2 x 1 kropla w odstępie 5 min). Wyniki: podanie tropikamidu istotnie zmieniło sferyczny komponent wady refrakcji, zwiększając go o +0,78 D, pozostawiając natomiast bez zmiany komponent cylindryczny (zarówno moc i oś cylindra). Średnia wartość sferycznego komponentu wady refrakcji u dzieci w wieku 5–6 lat wyniosła +1,55 D, a komponentu cylindrycznego -0,51 D, oś 102°. Wnioski: 1% tropikamid jest właściwym cykloplegikiem do stosowania u dzieci w wieku przedszkolnym. Wydaje się, że jego skuteczność w porażaniu akomodacji jest wystarczająca u pacjentów z tej grupy wiekowej, z wyłączeniem dzieci z dużą nadwzrocznością, anizometropią i zezem.