Choroby zwyrodnieniowe siatkówki – mechanizmy powstawania i perspektywy leczenia - Rejdak, Robert; Szkaradek, Małgorzata; Czepita, Maciej; Taslaq, Wesam; Lewicka-Chomont, Aneta; Grieb, Paweł (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Choroby zwyrodnieniowe siatkówki to duża grupa chorób oczu, które prowadzą do zaburzeń widzenia oraz w efekcie końcowym do nieodwracalnej utraty widzenia. Ze względu na to, że procesy zwyrodnieniowe siatkówki zachodzą w przebiegu zarówno powszechnie występujących chorób oczu – takich jak jaskra czy zwyrodnienie plamki związane z wiekiem, jak i wielu innych, które występują rzadziej, są istotnym problemem w okulistyce. W niniejszym artykule prezentujemy mechanizmy prowadzące do zmian zwyrodnieniowych siatkówki, tj.: egzotoksyczność, stres oksydacyjny, stan zapalny, oraz podsumowujemy najświeższe doniesienia nt. zastosowania neuroprotekcji w leczeniu chorób zwyrodnieniowych siatkówki.