Laser femtosekundowy w chirurgii zaćmy - Nagy, Zoltán; Szaflik, Jacek P. (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Lasery femtosekundowe, które z powodzeniem stosowane są już w chirurgii rogówki, od niedawna znalazły zastosowanie także w operacjach na soczewce. Zastosowanie ich umożliwia wykonanie kapsuloreksji o idealnych centracji i średnicy, upłynnienie bardziej miękkich soczewek oraz fragmentację twardszych soczewek, która ułatwia podzielenie jądra bez konieczności wykorzystania energii fakoemulsyfikatora. Mogą być także użyte do wytworzenia ran rogówkowych (tuneli) o dowolnych lokalizacji i kształcie oraz do redukcji astygmatyzmu za pomocą nacięć łukowatych na odpowiedniej głębokości rogówki. Należy się spodziewać, że w najbliższej przyszłości ta technika operacji będzie coraz bardziej akceptowana i rozpowszechniana, ponieważ pozwala na zachowanie bardzo dobrej kontroli nad poszczególnymi elementami zabiegu.