Kronika nr 13 (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
W dniach 26–28 kwietnia 2012 roku odbył się w Poznaniu jubileuszowy XXX Sympozjon Retinologiczny. Przewodniczącym Komitetu Naukowego i Organizacyjnego był prof. dr hab. n. med. Jarosław Kocięcki. Uroczyste otwarcie odbyło się w pięknej Auli Uniwersyteckiej. Wykład inauguracyjny XXX Sympozjon Retinologiczny a poznańskie tradycje okulistyczne związane z siatkówką wygłosiła prof. Krystyna Pecold, która przez wiele lat była główną organizatorką sympozjonów retinologicznych. Dziękujemy Pani Profesor za wkład w retinologię polską.