Profesor Eugenia Ogielska (1919 – 2012) – nestorka polskiej okulistyki, wieloletni pracownik Katedry i Kliniki Okulistyki Akademii Medycznej we Wrocławiu - Misiuk-Hojło, Marta; Kalinowska, Joanna; Koziorowska, Magdalena; Pomorska, Maria (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Eugenia Ogielska urodziła się 24 września 1919 r. w Krzemieńcu na Wołyniu w rodzinie Heleny i Bazylego Pokrowskich, ukończyła tam słynne Liceum Krzemienieckie im. Tadeusza Czackiego. Studia medyczne rozpoczęła w 1938 r. na Uniwersytecie Jana Kazimierza we Lwowie (1938/39). Okres wojenny zmusił Ją do kontunuowania nauki w innych ośrodkach akademickich. Drugi i trzeci rok studiów odbyła w Instytucie Medycznym we Lwowie (1939–1941). We wrześniu 1945 r. przyjechała do Wrocławia. Na uczelni nie było jeszcze czwartego roku medycyny, dlatego pracując jako asystentka Profesora Zygmunta Alberta w Zakładzie Anatomii Patologicznej, dojeżdżała na zajęcia na Uniwersytet w Poznaniu. Została zatrudniona w administracji klinik jako pomocnik buchaltera, a zapłatą za pracę były bezpłatne obiady w klinicznej stołówce. Piąty rok studiów lekarskich przebiegał już we Wrocławiu, grupa studentów liczyła aż 11 osób.