Informacja o Działalności Europejskiego Komitetu ds. Okulistyki (European Board of Ophthalmology – EBO) - Lubiński, Wojciech (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2008)
Europejski Komitet ds. Okulistyki (European Board of Ophthalmology – EBO) powstał w 1992 roku w Londynie. Wchodzi on w skład Sekcji Okulistyki Europejskiej Unii Specjalistów Medycznych (European Union of Medical Specialists – UEMS). Głównym celem EBO jest zagwarantowanie najwyższych standardów opieki okulistycznej w krajach Unii Europejskiej poprzez organizację na najwyższym poziomie szkolenia okulistów. W skład tego Komitetu wchodzą delegaci z krajów należących do Unii Europejskiej. Są to specjaliści z dziedziny okulistyki z ośrodków akademickich, a także pozaakademickich. Narodowe Towarzystwa Okulistyczne z krajów Unii Europejskiej, Norwegii i Szwajcarii wybierają po 2 delegatów. Ich kadencja trwa 4 lata z możliwością wydłużenia tego okresu o kolejną kadencję.