Wytyczne Polskiego Towarzystwa Okulistycznego w sprawie refrakcyjnej wymiany soczewki - Szaflik, Jacek P.; Izdebska, Justyna; Grabska-Liberek, Iwona; Kałużny, Bartłomiej; Lubiński, Wojciech; Mrukwa-Kominek, Ewa; Muzyka-Woźniak, Maria; Staniewicz, Jan (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2022)
Artykuł zawiera rekomendacje Polskiego Towarzystwa Okulistycznego w sprawie refrakcyjnej wymiany soczewki, techniki chirurgicznego korygowania wad wzroku u pacjentów, którzy nie kwalifikują się do innych procedur refrakcyjnych (takich jak: LASIK, PRK lub wszczepienie soczewki fakijnej ICL) a także tych, którzy chcą uniknąć wzrokowych konsekwencji starczowzroczności poprzez wszczepienie odpowiedniej sztucznej soczewki wewnątrzgałkowej (m.in. wieloogniskowej lub o wydłużonej ogniskowej).