Polish agreement in ocular allergy diagnostics and treatment - Bogacka, Ewa; Górski, Paweł; Groblewska, Anna; Misiuk-Hojło, Marta; Jędrzejczak-Czechowicz, Monika; Pałczyński, Cezary; Zaleska-Żmijewska, Anna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2008)
Wytyczne diagnostyki, profilaktyki i leczenia alergicznych chorób oka w zamyśle autorów przeznaczone są zarówno dla lekarzy ogólnie praktykujących, jak i specjalistów w dziedzinie alergii lub okulistyki. Powstały przede wszystkim po gruntownej analizie światowego piśmiennictwa medycznego, ale są także owocem długoletnich doświadczeń praktyków tworzących dokument. Literatura naukowa okazała się tu nie w pełni zadawalającym źródłem informacji. Liczba publikacji, które upoważniają do kwalifikowania do kategorii A dowodu, okazała się zaskakująco niewielka. Z tego powodu zapewne sporej liczbie prac poglądowych nie towarzyszą dokumenty oficjalne, sygnowane przez przez poważne gremia opiniotwórcze. Polskie Towarzystwo Alergologiczne i Polskie Towarzystwo Okulistyczne jako jedne z pierwszych wychodzą tu na przeciw pilnej potrzebie społecznej.