Sprawozdanie Informacja o działalności naukowej Katedry i Kliniki Okulistyki ŚAM - Gierek-Łapińska, Ariadna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2006)
W dniach 10-14.09.2005 r. w Lizbonie, w Portugalii odbył się XXIII Congres of the European Society of Cataract and Refractive Surgeons, w którym udział wzięło 8 osób z Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 5 Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach: prof. A. Gierek-Łapińska, prof. S. Gierek-Ciaciura, dr D. Wyględowska-Promieńska, dr E. Mrukwa-Kominek, dr I. Rokita-Wala, lek. A. Pierzchała, dr K. Ochalik oraz lek. M. Czekaj. Zaprezentowano 5 prac.