Finansowanie świadczeń to domena Narodowego Funduszu Zdrowia, nie Ministerstwa Zdrowia - rozmowa z Maciejem Miłkowskim - Sygut, Marzena (Menedżer Zdrowia, 2022)
– Rolą Ministerstwa Zdrowia nie jest finansowanie świadczeń zdrowotnych. Na resorcie spoczywają różne inne obowiązki, jak chociażby kształcenie przeddyplomowe i podyplomowe, kształtowanie wydatków centralnych na systemy informacyjne, inwestycje i budowę rozwiązań informatycznych – mówi w „Menedżerze Zdrowia” wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski.