Ratunkowy dostęp do technologii lekowych – szanse i wyzwania - Skrzypińska, Martyna; Cofta, Szczepan (Menedżer Zdrowia, 2022)
W listopadzie 2020 r. minister zdrowia zmienił sposób ubiegania się o zgodę na ratunkowy dostęp do technologii lekowych (RDTL) i przeniósł odpowiedzialność za podejmowanie decyzji na świadczeniodawców. Wówczas wielu z nich podeszło do tematu bardzo zachowawczo, niemal asekuracyjnie, obawiając się ograniczania dostępu do nowych terapii. Warto zaznaczyć, że taki sposób dostępu do leków wiąże się ze szczególnymi korzyściami dla pacjentów, choć wymaga od szpitali i pracujących w nich lekarzy nieco determinacji.