Sprawozdanie z VIII Sympozjum Sekcji Ergoftalmologii i XI Sympozjum Sekcji Zapobiegania Ślepocie i Rehabilitacji Słabowidzących - Wróblewska, Ewa (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2006)
W dniach 1–3 czerwca 2006 roku w Lublinie odbyło się VIII Sympozjum Sekcji Ergoftalmologii i XI Sympozjum Sekcji Zapobiegania Ślepocie i Rehabilitacji Słabowidzących. Sympozja zorganizowane zostały przez pracowników (klinicznych i szpitalnych) II Kliniki Okulistyki AM w Lublinie, kierowanej przez prof. Marka Gerkowicza. Obrady zgromadziły 400 uczestników z całej Polski. Patronat honorowy nad sympozjami objął prof. dr hab. n. med. Andrzej Książek, Jego Magnificencja Rektor AM w Lublinie. Komitet Naukowy stanowili: prof. Marek Gerkowicz, Przewodniczący Sekcji Ergoftalmologii Polskiego Towarzystwa Okulistycznego, oraz prof. Dariusz Kęcik, Przewodniczący Sekcji Zapobiegania Ślepocie i Rehabilitacji Słabowidzących Polskiego Towarzystwa Okulistycznego. Członkami Komitetu Naukowego byli profesorowie wszystkich klinik okulistycznych w kraju. Obrady zaszczycili również swoją obecnością prof. dr hab. n. med. Ryszard Maciejewski, Prorektor ds. Nauki, dr Tomasz Kwiatkowski, przedstawiciel Narodowego Funduszu Zdrowia, oraz dr Adam Borowicz, Dyrektor SPSK 1 w Lublinie.