Sprawozdanie z działalności naukowej Katedry i Kliniki Okulistyki Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach - Gierek-Łapińska, Ariadna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2006)
W dniach 18-21.05.2006 r. w Lizbonie (Portugalia) odbył się 6th Euretina Congress, w którym uczestniczyli: prof. dr hab. A. Gierek-Łapińska, dr H. Wykrota, dr A. Dudziński, dr R. Leszczyński, lek. K. Jackiewicz.