Sprawozdanie z I Konferencji Onkologii Okulistycznej, Kraków 25-26 maja 2006 r. - Kubatko-Zielińska, Anna; Kobylarz, Joanna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2006)
W dniach 25 i 26 maja 2006 r. odbyła się w Krakowie I Konferencja Onkologii Okulistycznej zorganizowana przez dr hab. n. med. Bożenę Romanowską-Dixon i współpracowników z Katedry Okulistyki i Kliniki Okulistyki i Onkologii Okulistycznej Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. W Konferencji wzięli udział zaproszeni wybitni specjaliści w dziedzinie onkologii okulistycznej – profesorowie Bertil E. Damato z Wielkiej Brytanii, Martine J. Jäger z Belgii, Jacek J. Kański z Wielkiej Brytanii, Tero Kivelä z Finlandii, Leonidas Zografos ze Szwajcarii – oraz profesorowie okulistyki i innych specjalności z Polski: Walentyna Balwierz (onkolog i hematolog dziecięcy), Mirosława Grałek, Bronisława Koraszewska-Matuszewska, Janusz Pawlęga (onkolog i radioterapeuta), Krystyna Pecold, Jacek Pietrzyk (pediatra i genetyk), Marian Reinfuss (onkolog i radioterapeuta), Wanda Romaniuk, Maria Starzycka, Zbigniew Zagórski, Helena Żygulska-Mach. W obradach uczestniczyło 307 osób.