Sprawozdanie z międzynarodowej konferencji „Screening for Diabetic Retinopathy in Europe – 15 years after the St. Vincent Declaration” - Bandurska-Stankiewicz, Elżbieta (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2006)
W dniach 17-18 listopada 2006 r. w Liverpoolu, w Wielkiej Brytanii, odbyła się pierwsza konferencja poświęcona organizacji i wprowadzaniu w życie założeń Deklaracji Saint Vincent w ponad 16 lat po jej ogłoszeniu.