Listy - Przyrzekam być pogodnym i dzieciom radość przynosić (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2004)
Dnia 3.06.2004 r. w Teatrze im. Wyspiańskiego w Katowicach odbyła się szczególna dla środowiska medycznego uroczystość wręczenia Orderu Uśmiechu Pani Profesor Ariadnie Gierek-Łapińskiej.