Sprawozdanie z 1. Walnego Zgromadzenia Stowarzyszenia Zwyrodnienia Plamki Związanego z Wiekiem (AMD) - Wierzbowska, Joanna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2004)
W dniu 15.10.2004 roku odbyło się w Warszawie Pierwsze Walne Zgromadzenie Stowarzyszenia Zwyrodnienia Plamki Związanego z Wiekiem (AMD). Głównymi celami działalności Stowarzyszenia są pogłębianie i propagowanie wiedzy o AMD w społeczeństwie – wśród osób dotkniętych lub zagrożonych tą chorobą, wśród lekarzy oraz innych osób zainteresowanych tą tematyką. Inne cele, dla których powstało Stowarzyszenie, to opracowanie standardów postępowania w AMD, inspirowanie zachowań prowadzących do wczesnego wykrywania choroby i przeciwdziałających utracie wzroku oraz organizowanie działalności naukowej.