Gastroprotekcja w wybranych sytuacjach klinicznych – o czym powinniśmy pamiętać? - Lipiński, Michał; Wierzbiński, Piotr (Lekarz POZ, 2022)
Debata na temat gastroprotekcji przeprowadzona 5 czerwca 2022 r. przez autorów artykułu stała się pretekstem nie tylko do postawienia ciągle aktualnego pytania: w jaki sposób możemy zredukować ryzyko wystąpienia gastroenterologicznych działań niepożądanych u chorych przyjmujących przewlekle niesteroidowe leki przeciwzapalne?, lecz także do szerszej dyskusji na temat gastroprotekcji jako ważnego elementu profilaktyki w codziennej praktyce lekarskiej. Temat ten spotkał się z dużym zainteresowaniem odbiorców, którzy zgłosili wiele pytań o szczegóły zagadnienia i postępowanie w konkretnych sytuacjach klinicznych. W artykule autorzy podjęli próbę odpowiedzi na zadane pytania, a także podsumowania najistotniejszych informacji.