Leczenie niedoboru witaminy D w gabinecie lekarza POZ - Łupińska, Anna; Michałus, Izabela; Zygmunt, Arkadiusz; Stawerska, Renata; Lewiński, Andrzej (Lekarz POZ, 2022)
Witamina D odgrywa istotną rolę w organizmie. Klasyczne kalcemiczne działanie witaminy D polega na współuczestniczeniu (łącznie z kalcytoniną i PTH) w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej. Witamina D wykazuje jednak również działanie plejotropowe, a jej receptory (vitamin D receptor – VDR) stwierdzono na wielu komórkach. Szacuje się, że niedobór witaminy D dotyczy nawet 90% populacji polskiej, dlatego konieczne jest przestrzeganie zasad suplementacji tą witaminą zgodnie z obowiązującymi rekomendacjami. Autorzy opracowania przedstawili przegląd aktualnej wiedzy na temat metabolizmu witaminy D, jej klasycznego działania kalcemicznego, objawów jej niedoboru oraz aktualnych zaleceń dotyczących suplementacji i leczenia tą witaminą. Warto podkreślić, że preparatem, który należy stosować w profilaktyce i leczeniu niedoboru witaminy D, jest cholekalcyferol. Kalcyfediol oraz aktywne metabolity witaminy D z uwagi na zwiększone ryzyko hiperkalcemii i hiperkalciurii powinny być wykorzystywane tylko w określonych zaburzeniach gospodarki wapniowo-fosforanowej.