Racjonalna antybiotykoterapia w przebiegu infekcji górnych dróg oddechowych – zalecenia a perspektywa pacjenta. Analiza wyników badania IPSOS 2022 - Babicki, Mateusz (Lekarz POZ, 2022)
Okres jesienno-zimowy charakteryzuje się wzmożoną zachorowalnością na choroby infekcyjne, szczególnie dotyczące układu oddechowego, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Zapalenie gardła, które jest najczęstszą przyczyną wizyt lekarskich w ramach POZ, jest również najczęstszą przyczyną nadużywania antybiotyków. Według badań IPSOS z 2022 r. ból gardła może występować nawet u 50% ludzi co najmniej raz na kwartał, a u 1/5 raz w miesiącu. Postępowanie w zapaleniu gardła w zdecydowanej większości przypadków powinno polegać jedynie na leczeniu objawowym. Decyzja o wdrożeniu antybiotykoterapii powinna być poprzedzona oceną różnicującą etiologię zapalenia gardła.