Zespół Domowej Opieki Paliatywnej – perspektywy nowych standardów w zakresie opieki paliatywnej w warunkach domowych. Standardy organizacyjne Polskiego Towarzystwa Medycyny - Graczyk, Michał; Kazimierczak, Dorota; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2022)
W ramach prac nad standardami organizacyjnymi w opiece paliatywnej Zespół ds. standardów Polskiego Towarzystwa Medycyny Paliatywnej w zakresie domowej opieki paliatywnej dla dorosłych proponuje zmianę nazwy na Zespół Domowej Opieki Paliatywnej. Uważamy również, że powinien powstać elastyczny system wizyt w domu pacjenta dostosowany do indywidualnych potrzeb pacjenta oraz jego opiekunów. W ramach indywidualizacji opieki nad pacjentem zaproponowano między innymi zwiększenie częstości świadczeń, na które jest zwiększone zapotrzebowanie kosztem tych, które w danym momencie mogą być mniej potrzebne. W dokumencie przedstawiono schemat organizacyjny, wymogi dotyczące kwalifikacji personelu, zakresu udzielanych świadczeń oraz sprzętu, procedury wykonywane w ramach opieki domowej, warunki udzielania wizyt w domu pacjenta.