Standardy rozpoznawania i leczenia astmy Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Chorób Płuc i Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej (STAN3T) - Pawliczak, Rafał; Emeryk, Andrzej; Kupczyk, Maciej; Chorostowska-Wynimko, Joanna; Kuna, Piotr; Kulus, Marek (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Eksperci, lekarze praktycy z trzech polskich towarzystw lekarskich przygotowali standardy diagnostyki i leczenia astmy u dzieci i dorosłych, stosując metodykę GRADE. Standardy są krótkim i precyzyjnym opisem zasad rozpoznawania i leczenia astmy przeznaczonym dla lekarzy wszystkich specjalności, przede wszystkim lekarzy rodzinnych. Mogą także znaleźć zastosowanie w procedurach opieki koordynowanej.