Rola wybranych składników odżywczych we wspomaganiu leczenia farmakologicznego choroby Alzheimera - Bracha, Marietta; Jaroch, Alina (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2022)
Choroba Alzheimera (AD, Alzheimer’s disease) jest pierwotnie zwyrodnieniową chorobą mózgu o nie wyjaśnionej dotąd etiologii i złożonych procesach patofizjologicznych. Stanowi najpowszechniej występujący typ otępienia u osób starszych, które postępuje z biegiem lat i powoduje poważne deficyty funkcji poznawczych. Cechami neuropatologicznymi AD jest występowanie zwyrodnienia neurofibrylarnego i złogów amyloidu zewnątrzkomórkowego pod postacią blaszek amyloidowych. Oprócz szeroko opisywanych zaburzeń poznawczych czy objawów neuropsychiatrycznych otępienie w chorobie Alzheimera prowadzi do postępującego wyniszczenia organizmu. Niedożywienie dotyczy nawet 25 % pacjentów z zespołem otępiennym. Badania wykazały, że dieta jest istotnym czynnikiem związanym z zapobieganiem pogarszania się funkcji poznawczych. Niektóre składniki pokarmowe takie jak witaminy B6, B12, C, A, E, kwas foliowy, kwasy DHA i EPA, cholina, selen, fosfolipidy, kwercytyna, S-allilocysteina mogą odgrywać istotną rolę w poprawie funkcji kognitywnych, spowalniać procesy neurodegeneracyjne w mózgu, oraz wspomagać farmakologiczne metody leczenia pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą Alzheimera.