TY - JOUR JO - Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing SN - 2450-8624 VL - 7 IS - 4 PY - 2022 ID - Bracha2022 TI - Rola wybranych składników odżywczych we wspomaganiu leczenia farmakologicznego choroby Alzheimera AB - Choroba Alzheimera (AD, Alzheimer’s disease) jest pierwotnie zwyrodnieniową chorobą mózgu o nie wyjaśnionej dotąd etiologii i złożonych procesach patofizjologicznych. Stanowi najpowszechniej występujący typ otępienia u osób starszych, które postępuje z biegiem lat i powoduje poważne deficyty funkcji poznawczych. Cechami neuropatologicznymi AD jest występowanie zwyrodnienia neurofibrylarnego i złogów amyloidu zewnątrzkomórkowego pod postacią blaszek amyloidowych. Oprócz szeroko opisywanych zaburzeń poznawczych czy objawów neuropsychiatrycznych otępienie w chorobie Alzheimera prowadzi do postępującego wyniszczenia organizmu. Niedożywienie dotyczy nawet 25 % pacjentów z zespołem otępiennym. Badania wykazały, że dieta jest istotnym czynnikiem związanym z zapobieganiem pogarszania się funkcji poznawczych. Niektóre składniki pokarmowe takie jak witaminy B6, B12, C, A, E, kwas foliowy, kwasy DHA i EPA, cholina, selen, fosfolipidy, kwercytyna, S-allilocysteina mogą odgrywać istotną rolę w poprawie funkcji kognitywnych, spowalniać procesy neurodegeneracyjne w mózgu, oraz wspomagać farmakologiczne metody leczenia pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą Alzheimera. AU - Bracha, Marietta AU - Jaroch, Alina SP - 5 EP - 15 DA - 2022 UR - https://www.termedia.pl/The-role-of-selected-nutrients-in-supporting-pharmacological-treatment-of-Alzheimer-s-disease,150,50234,1,1.html ER -