Zapalenie spojówek jako częsty objaw niepożądany leczenia atopowego zapalenia skóry dupilumabem - Cichoń, Mikołaj; Sroka-Tomaszewska, Jowita; Trzeciak, Magdalena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
Dupilumab jest przeciwciałem monoklonalnym przeciwko podjednostce a receptora interleukiny 4 i interleukiny 13. Jest pierwszym zarejestrowanym na świecie lekiem biologicznym do leczenia atopowego zapalenia skóry. Dupilumab okazał się kamieniem milowym w terapii atopowego zapalenia skóry oraz alternatywą dla standardowych leków immunosupresyjnych. W licznych badaniach wielośrodkowych, w tym w badaniach porejestracyjnych, udowodniono, że dupilumab przynosi znaczącą poprawę w zakresie objawów klinicznych subiektywnych i obiektywnych u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry. Zapalenie spojówek jest jednym z działań niepożądanych leczenia dupilumabem. Szacuje się, że występuje u około 14% pacjentów chorujących na atopowe zapalenie skóry. Nie jest znany mechanizm rozwoju zapalenia spojówek indukowanego dupilumabem.