Zastosowanie sztucznej inteligencji w dermatologii - Shpudeiko, Viktor; Sokolov, Kirill; Sidaruk, Hanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
Choroby skóry pozostają istotnym problemem medycznym. Wiąże się to ze wzrostem zapadalności i chorobowości oraz ich przewlekłości, nawrotów i rozwoju powikłań, które mają negatywny wpływ na jakość życia. Zakres możliwości diagnostycznych i terapeutycznych w dermatologii uległ zmianie wraz z rozwojem technologii informatycznych. Algorytmy sztucznej inteligencji mają na celu wspieranie dermatologów w procedurach diagnostycznych. Mogą ułatwić wczesną diagnostykę, a także zmniejszyć liczbę wizyt, skrócić czas oczekiwania na konsultacje specjalistyczne oraz zmienić dystrybucję skierowań pacjentów do lekarzy innych specjalności. Niniejszy artykuł skupia się na tej rozwijającej się dziedzinie wiedzy.