Udział reaktywnych form tlenu w patogenezie atopowego zapalenia skóry, alergicznego nieżytu nosa i astmy - Skalska, Magdalena; Kleniewska, Paulina; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Reaktywne formy tlenu (RFT) to zwykle wysoce reaktywne związki chemiczne, które zawierają w swojej strukturze atom tlenu z niesparowanym elektronem. W warunkach fizjologicznych biorą udział w wielu reakcjach metabolicznych zachodzących w organizmie, ale uczestniczą także w patogenezie chorób, takich jak atopowe zapalenie skóry, alergiczny nieżyt nosa lub astma. Nadmierne wytwarzanie RFT i dysfunkcja bariery antyoksydacyjnej prowadzą do rozwoju stresu oksydacyjnego, co skutkuje zwiększeniem uszkodzeń oksydacyjnych w komórkach, zaburzeniem ich prawidłowego funkcjonowania oraz indukcją przewlekłego procesu zapalnego.