Większe umieralności i śmiertelności z powodu COVID -19 niż z powodu grypy zostały zredukowane przez szczepienia i restrykcje - Rieske, Piotr (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
W artykule przedstawiono szacunkowe dane na temat umieralności i śmiertelności (IFR) z powodu grypy i COVID-19 w zakresie restrykcji i szczepień w latach 2020–2021 (dane głównie z krajów rozwiniętych). Uwzględniono podział na dwie grupy wiekowe: do 65. i po 65. roku życia. Śmiertelność IFR z powodu grypy nie zmieniła się w latach 2020–2021 i wynosiła około 0,05% wśród wszystkich osób, a 0,005% wśród osób poniżej 65. roku życia. IFR z powodu COVID-19 kształtował się średnio na poziomie ok. 0,5% ogólnie, a w grupach poniżej 65. roku życia – co najmniej 0,07%. Umieralność w latach 2020–2021 roku z powodu COVID-19 była bardzo zmienna – od ok. 50 na 100 tysięcy osób w Japonii do 600 na 100 tysięcy w Peru. W Stanach Zjednoczonych i Polsce było to około 250 na 100 tysięcy osób w ciągu 2 lat. Umieralność z powodu COVID-19 w Stanach Zjednoczonych u osób poniżej 65. roku wynosiła 70 na 100 tysięcy, natomiast z powodu grypy przed 2020 rokiem 1–10 na 100 tysięcy w sezonie. W latach 2020-2021 umieralność zmniejszyła się do 1 na 100 tysięcy. W grupach mniejszego ryzyka umieralność z powodu grypy w Stanach Zjednoczonych wynosiła ok. 0,3 na 100 tysięcy w latach 2020–2021, a w typowych sezonach 0,3 do 3 na 100 tysięcy osób. Przykładowe liczby bezwzględne: w Stanach Zjednoczonych w 2021 roku z powodu COVID-19 stwierdzono 471 tysięcy ofiar (rok dostępnych szczepień), natomiast z powodu grypy w 2021 roku maksymalnie 4,5 tysiąca. Przeciętny sezon grypowy bez restrykcji spowodował zgon około 25 tysięcy osób. Przewidywania konsekwencji braku restrykcji i szczepień są teoretyczne, ponieważ wstępne dane mówią o 2–3 milionach ofiar z powodu COVID-19 i nawet kilku do kilkunastu milionach dodatkowych hospitalizacji w Stanach Zjednoczonych, co mogłoby oznaczać załamanie systemu lecznictwa, czyli w praktyce większą liczbę ofiar. Przedstawione dane nie wynikały z błędów diagnostycznych. Właściwa ocena epidemiczna potwierdza skuteczność szczepień i terapii celowanej. Szczepienia przeciw COVID-19 zmniejszyły śmiertelność IFR około 10-krotnie.