Prehabilitacja w przygotowaniu pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit do operacji z uwzględnieniem postępowania żywieniowego i wsparcia psychicznego - Głuszek, Stanisław; Głuszek-Osuch, Martyna; Kozieł, Dorota; Matykiewicz, Jarosław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2023)
Pomimo postępu leczenia farmakologicznego nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ) chirurgia nadal jest integralną częścią terapii wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna. Prawdopodobieństwo wystąpienia niepożądanych następstw zabiegu jest w tej grupie chorych związane ze specyfiką NChZJ oraz zależne od modyfikowalnych i niemodyfikowalnych czynników ryzyka. Optymalizacja stanu zdrowia musi polegać na wielokierunkowym i zindywidualizowanym podejściu do chorego. Właściwe jego przygotowanie do operacji polegające na wsparciu żywieniowym, psychologicznym, poprawie wydolności fizycznej i zachęceniu do rezygnacji z nałogów może przynieść realną korzyść dla poprawy wyników leczenia. W pracy omówiono zasady, korzyści i ograniczenia wykorzystania elementów prehabilitacji w leczeniu chirurgicznym pacjentów z NChZJ.