Dostępność opieki psychologicznej w placówkach diabetologii dziecięcej – realna potrzeba? - Kamińska-Jackowiak, Olga; Malatyńska, Anna; Chobot, Agata; Gajewska, Katarzyna A. (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2023)
Rolę multidyscyplinarnego zespołu diabetologicznego w leczeniu osoby z cukrzycą podkreślają zarówno polskie, jak i międzynarodowe zalecenia. Znaczenie dostępności opieki psychologicznej dla samopoczucia i zdrowia psychicznego osób z cukrzycą (i ich opiekunów), a także dla wyników leczenia cukrzycy jest przedmiotem licznych analiz. Pomimo rekomendacji i badań pokazujących korzyści z interwencji i wsparcia psychologicznego, brakuje danych na temat rzeczywistej dostępności takiej opieki zarówno w Polsce, jak i na świecie.