Jak skutecznie i bezpiecznie stosować leki opioidowe. Indywidualny wybór opioidu w leczeniu bólu u osób chorych na nowotwór z perspektywy roku 2022 - Kotlińska-Lemieszek, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2022)
Badania i doświadczenie kliniczne z ostatnich lat przyczyniły się do ogromnego postępu w leczeniu bólu przewlekłego lekami opioidowymi. Udowodniono, że leczenie to może być skuteczne i bezpieczne, chociaż nadal konieczne są badania nad wieloma aspektami terapii, a zasady wyboru opioidu w różnych sytuacjach klinicznych wymagają doprecyzowania. Celem pracy było podsumowanie wiedzy na temat zastosowania opioidów w leczeniu bólu u chorych na nowotwór oraz cech różnicujących poszczególne leki. W pracy zaprezentowano wyniki badań dotyczące leczenia opioidami bólu nowotworowego, w tym przede wszystkim opublikowane w bazie Cochrane. Opierając się na literaturze, omówiono podstawowe różnice pomiędzy opioidami, które mogą stanowić wskazówkę odnośnie do wyboru bądź zaniechania danego leku, wśród nich różnice w zakresie właściwości farmakokinetycznych, mechanizmów działania, uwarunkowań genetycznych oraz profilu działań niepożądanych. Pracę uzupełniono tabelami, które podsumowują badania opublikowane w bazie Cochrane, jak również przedstawiają porównanie doustnych i przezskórnych opioidów oraz zalecenia dotyczące wyboru opioidów u osób z niewydolnością wątroby i nerek.