Suplementacja witaminy B12 w niepoddającej się leczeniu czkawce – opis przypadku - Rogoziński, Marek Stefan (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2022)
Czkawka jest objawem dość często występującym wśród pacjentów objętych opieką paliatywną. Mimo to nadal mało poznanym pozostaje jej patomechanizm, co w konsekwencji utrudnia skuteczne leczenie. W poniższym artykule przedstawiono studium przypadku pacjenta po leczeniu raka gruczołowego żołądka, u którego wystąpiła niepoddająca się standardowemu leczeniu czkawka. Po wykluczeniu najczęstszych przyczyn jej powstawania zwrócono uwagę na pogłębiającą się niedokrwistość makrocytarną wywołaną niedoborem witaminy B12. W wyniku zastosowanego leczenia substytucyjnego nastąpiło trwałe ustąpienie dolegliwości. Przypadek ten sugeruje, że kobalamina może stanowić jedną z alternatywnych metod leczenia czkawki, co wymagałoby dalszych badań.