Lepiej zapobiegać niż leczyć, czyli co wiemy o żylnej chorobie zakrzepowo-zatorowej u pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową. Część I. Czynniki ryzyka i epidemiologia żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej u pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową - Serejko-Banaś, Katarzyna Ewa; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2022)
Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa (ŻChZZ) występująca pod postacią zakrzepicy lub zatorowości płucnej jest problemem interdyscyplinarnym współczesnej medycyny. Jest trzecią po względem częstości występowania, po zawale serca i udarze mózgu, ostrą chorobą układu sercowo-naczyniowego. Jej częstość i ryzyko występowania wzrasta z wiekiem oraz występowaniem wielochorobowości i ograniczeniem sprawności pacjenta. Wobec powyższego pacjent objęty opieką paliatywną wydaje się szczególnie narażony na wystąpienie ŻChZZ, a lekarz sprawujący nad nim opiekę powinien posiadać jasne wytyczne dotyczące profilaktyki. W pierwszej części opracowania przedstawiono analizę dostępnej literatury poświęconej ocenie czynników ryzyka oraz częstości występowania ŻChZZ.