Połknięcie protezy zębowej powikłane perforacją gardła dolnego – opis przypadku - Krawczyk, Zofia; Krawczyk, Maciej; Balcerowiak, Andrzej; Banaszewski, Jacek (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2023)
Właściwe przeprowadzenie diagnostyki pozwala skutecznie uwidocznić połknięty przedmiot i zaplanować postępowanie lecznicze, w tym endoskopię i operację. Z uwagi na możliwość wystąpienia potencjalnie zagrażających życiu powikłań po zabiegach ewakuacji ciała obcego z gardła i przełyku, należy zawsze uważnie monitorować pacjenta pod kątem objawów sugerujących zdarzenia niepożądane, aby następnie odpowiednio je zdiagnozować i leczyć. Przedstawiamy przypadek 47-letniego pacjenta, u którego po skutecznym endoskopowym usunięciu z gardła dolnego dużych rozmiarów protezy zębowej stwierdzono perforację zachyłka gruszkowatego lewego.