Rola dobezylanu wapnia w farmakoterapii przewlekłej niewydolności żylnej - Krasiński, Zbigniew (Lekarz POZ, 2023)
Dla lekarzy – niezależnie od specjalności – podstawową zasadą jest stosowanie danego postępowania leczniczego zgodnie ze wskazaniami potwierdzonymi dowodami naukowymi, co jest niezmiernie ważne w przypadku farmakoterapii. Według zarejestrowanych wskazań dobezylan wapnia ( calcium dobesilate – CaD) stosuje się w leczeniu objawów przewlekłej choroby żylnej ( chronic venous disease – CVD), pomocniczo w żylakach odbytu, a także w retinopatii cukrzycowej. Ostatnio opublikowane wytyczne dotyczące leczenia przewlekłej choroby żylnej potwierdzają, że nie każdy lek działa na wszystkie objawy przedmiotowe i podmiotowe występujące w tej jednostce chorobowej. Dobezylan wapnia należy do leków, które mają najszersze spektrum w tym zakresie. W artykule omówiono skrótowo podstawowe informacje dotyczące przewlekłej choroby żylnej, przybliżając wskazania do stosowania leków wenoaktywnych, ze szczególnym uwzględnieniem CaD.