Zastosowanie dermokosmetyków w praktyce klinicznej. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Część I - Zegarska, Barbara; Rudnicka, Lidia; Narbutt, Joanna; Barańska-Rybak, Wioletta; Bergler-Czop, Beata; Chlebus, Ewa; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Czuwara, Joanna; Kaszuba, Andrzej; Nowicki, Roman; Owczarczyk-Saczonek, Agnieszka; Placek, Waldemar; et al. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2023)
Dermokosmetyki (kosmetyki aktywne, kosmetyki funkcjonalne, kosmeceutyki) to preparaty do stosowania zewnętrznego wspomagające farmakoterapię chorób skóry w czasie leczenia oraz w okresie remisji. Mogą być również stosowane do pielęgnacji skóry zdrowej. Historycznie miejscowe produkty do stosowania na skórę były podzielone na kosmetyki i leki, zgodnie z amerykańską definicją przyjętą w przepisach o żywności, lekach i kosmetykach ( Federal Food, Drug, and Cosmetic Act ) z 1938 roku. Kosmetyk definiowano jako „artykuł przeznaczony do oczyszczania, pielęgnowania, upiększania i poprawiający wygląd skóry”. Leki zdefiniowano jako „wyroby mające wpływać na strukturę lub jakąkolwiek funkcję ciała lub wyroby przeznaczone do stosowania w diagnozowaniu, leczeniu, łagodzeniu, leczeniu lub zapobieganiu chorobom u człowieka”. Dermokosmetyki (kosmeceutyki) pozostają z prawnego punktu widzenia kosmetykami, ale wypełniają lukę między kosmetykami a lekami. Obejmują produkty, które osiągają efekt kosmetyczny poprzez substancje aktywne niepodlegające przepisom dotyczącym leków.