Nowe międzynarodowe wytyczne dotyczące zwiększania dawek klozapiny na podstawie pochodzenia etnicznego, wartości CRP oraz stężenia klozapiny w surowicy - Wilkowska, Alina; Jerzy Cubała, Wiesław; de Leon, Jose (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2023)
W ostatnim czasie opublikowano nowe wytyczne dotyczące leczenia klozapiną, lekiem niewątpliwie wyjątkowo skutecznym w przypadku schizofrenii lekoopornej. Niniejszy artykuł ma na celu przybliżenie opublikowanych wytycznych oraz aktualnych danych na ten temat polskim czytelnikom. Informacje dotyczące bezpieczeństwa stosowania klozapiny zawarte w charakterystyce produktu leczniczego oparte są na starych badaniach i wymagają aktualizacji. Nowe dane dotyczą częstości występowania określonego rodzaju ciężkich zdarzeń niepożądanych. Wskazują także na znaczenie pochodzenia etnicznego jako czynnika warunkującego szybkość metabolizmu klozapiny. Jednym ze sposobów skutecznego zapobiegania występowaniu powikłań leczenia klozapiną jest oznaczanie stężenia białka C-reaktywnego (CRP) oraz troponiny, traktowane jako dodatek do kontroli morfologii krwi. Autorzy zaleceń podkreślają także ogromną przydatność oznaczania stężenia klozapiny w surowicy w trakcie ustalania dawki docelowej. Mamy nadzieję, że niniejszy artykuł przyczyni się do aktualizacji wiedzy na temat klozapiny oraz pozwoli stosować zasady, które mogą w istotny sposób ograniczyć występowanie powikłań w trakcie terapii tym niezwykłym lekiem.