Jakie pensje oferowano lekarzom - Gołębicka, Anna; Gołębicka, Karolina; Czyżycki, Mateusz (Menedżer Zdrowia, 2023)
168,11 zł – tyle w pierwszym kwartale 2022 r. średnio mógł otrzymywać za godzinę pracy lekarz w Polsce. W czwartym – już 183,3 zł. Najwyższe stawki mieli endokrynolodzy, reumatolodzy i dermatolodzy, najniższe – interniści.