Nie likwidujmy stażu podyplomowego - Kardas, Grzegorz; Pakulski, Cezary; Demkow, Urszula; Simka, Marian; Wiland, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2023)
W październiku 2021 r. Ministerstwo Zdrowia, w odpowiedzi na wspólną uchwałę Konferencji Rektorów Akademickich Uczelni Medycznych, przygotowało projekt nowelizacji przepisów dotyczących kształcenia podyplomowego lekarzy w Polsce likwidujący staż podyplomowy. Jako Instytut Strategie 2050 od początku wyrażaliśmy sprzeciw wobec proponowanych zmian. Po burzliwej publicznej debacie, która przetoczyła się przez środowisko medyków i dydaktyków oraz w profesjonalnych mediach medycznych, resort zdecydował o przesunięciu terminu wejścia w życie nowych rozwiązań dotyczących stażu podyplomowego lekarzy. Przez pewien czas można było wręcz odnieść wrażenie, że ministerstwo zupełnie z tego pomysłu zrezygnowało, ale nic bardziej mylnego.