Autonomia jako podstawowy wyznacznik jakości życia w chorobach narządu ruchu - Gulla, Bożena; Golonka, Krystyna; Dutka, Julian; Bandura, Agnieszka; Bernasik-Smagała, Zofia (Medical Studies/Studia Medyczne, 2023)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na istotny, podstawowy czynnik warunkujący godność chorego i jego jakość życia, jakim jest możliwość funkcjonowania przez niego w sposób autonomiczny, z zachowaniem samodzielności i niezależności. W chorobach narządów ruchu operacje ortopedyczne, takie jak wymiana stawów biodrowych i kolanowych, zapewniają po okresie rehabilitacji możliwość realizowania zadań życiowych bez konieczności korzystania z pomocy osób trzecich. W artykule omówiono sposoby rozumienia konstruktów „jakości życia” oraz „autonomii chorego” i ich uwarunkowania, a następnie sformułowano przesłanki psychologiczne i medyczne dotyczące postępowania wobec pacjentów ortopedycznych, pozwalającego na optymalizację ich samopoczucia, satysfakcji z operacji i pełnego wykorzystywania uzyskanej poprawy stanu zdrowia.