Wpływ odruchowego pełzania w terapii Vojty na kontrolę lokomocji i postawy - Ha, Sun-Young; Kiebzak, Wojciech; Sung, Yun-Hee (Medical Studies/Studia Medyczne, 2023)
Terapia Vojty jest metodą interwencyjną stosowaną głównie u niemowląt zagrożonych mózgowym porażeniem dziecięcym. Wiele badań wykazało skuteczność terapii metodą Vojty. Niniejsza praca poglądowa opisuje koncepcję i metodę odruchowego pełzania w terapii metodą Vojty. Szczególnie koncentruje się na opisie mechanizmów, poprzez które aktywacja pnia mózgu w odruchowym pełzaniu wpływa na ruch i kontrolę postawy. Stymulacja proprioceptywna podczas odruchowego pełzania w terapii Vojty wpływa na tworzenie mostowo-rdzeniowej struktury siatkowej pnia mózgu i ostatecznie skutkuje aktywacją ośrodkowego generatora wzorców i neuronów rdzeniowych przez drogę siatkowo-rdzeniową. Odruchowe pełzanie wywołuje również ruchy antygrawitacyjne przez boczną drogę przedsionkowo-rdzeniową. Odruchowe pełzanie w terapii Vojty to interwencja, która bez udziału świadomości poprawia kontrolę lokomocji i postawy ciała. Stymulacja proprioceptywna w odruchu pełzania metody Vojty może poprawić postawę i lokomocję, aktywując mostowo-rdzeniową strukturę siatkową pnia mózgu.