Dysfunkcja małych dróg oddechowych – niedoceniane ogniwo patofizjologii astmy - Dobek, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Dysfunkcja małych dróg oddechowych (DMDO) występuje w każdym stopniu ciężkości astmy i jest szczególnie nasilona w astmie ciężkiej. Obecnie nie dysponujemy pojedynczym badaniem diagnostycznym pozwalającym na ocenę zaburzeń przypływu powietrza w zakresie małych oskrzeli. Przełomowe znaczenie ma wieloośrodkowe badanie ATLANTIS ( The Assessment of Small Airways Involvement In Asthma ), w którym zaproponowano stworzenie wielowymiarowego modelu oceny DMDO za pomocą oscylometrii impulsowej, testu wypłukiwania azotu metodą oddechów wielokrotnych, spirometrii i pletyzmografii. Udowodniono, że stosując kombinację tych badań, można potwierdzić występowanie DMDO u 91% chorych na astmę. Możliwość oceny nasilenia DMDO może pozwolić na pogłębienie personalizacji leczenia choroby i stosowanie leków w aerozolach superdrobnocząstkowych u chorych z astmą niekontrolowaną z dużym nasileniem DMDO.