Rola naturalnych komórek limfoidalnych w przewlekłym zapaleniu błony śluzowej nosa i zatok przynosowych u dzieci - Mucha, Marta; Majak, Paweł (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Naturalne komórki limfoidalne należą do komórek wrodzonego układu immunologicznego. Ich główną rolą jest regulacja odpowiedzi immunologicznej na infekcyjne i nieinfekcyjne bodźce prozapalne. Odgrywają kluczową rolę w etiologii przewlekłego nieżytu błony śluzowej nosa i zatok przynosowych (PZZP) dzięki zdolności do szybkiego reagowania i kształtowania mikrośrodowiska cytokinowego. Rozwój PZZP u dzieci ukazuje interakcję między dysbiozą i odpowiedzią zapalną błon śluzowych układu oddechowego.