Obecność zachowań asertywnych w życiu człowieka a ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową - Kinas-Budzisz, Joanna; Ramlau, Rodryg (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Wprowadzenie W nawiązaniu do badań naukowych, potwierdzających związek choroby nowotworowej z osobowością chorego praca przedstawia koncepcje roli asercji w etiologii nowotworu oraz w zmaganiu się z nim. Oparta jest na definicji "Association for Advancement of Behavior Therapy: asertywność to zespół zachowań interpersonalnych, wdrażających uczucia, postawy, życzenia, opinie lub prawa danej osoby w sposób bezpośredni, stanowczy i uczciwy, a jednocześnie respektujący uczucia, postawy, prawa innych osób. Zachowanie asertywne może obejmować ekspresję całej gamy uczuć, np. gniewu, radości, nadziei, oburzenia, w każdym z tych przypadków uczucia wyrażane są w sposób, który nie narusza praw innych osób. Zachowanie agresywne w odróżnieniu od zachowania asertywnego, wyrażając uczucia i postawy nie respektuje tych samych elementów u innych osób". W pracy podkreśla się asercję jako filozofię życiową. Wyróżnia się 3 typy nieasertywnego zachowania. Bierny typ ściśle łączy się z wzorem zachowania C, co z punktu widzenia psychologii szczególnie predysponuje do choroby nowotworowej. Asertywność wysoko koreluje z poczuciem samoskuteczności, wsparcia społecznego, wewnętrznego umiejscowienia kontroli, optymizmu. Materiał i metoda 1. Grupa badana liczyła 130 pacjentów zakwalifikowanych do chemioterapii. 2. Dwa rodzaje anonimowych ankiet i testów umiejętności asertywnych. 3. Ustosunkowanie się pacjentów do poznanych wyników podczas rozmowy z psychologiem i możliwość modyfikacji nieakceptowanych zachowań. Wyniki Wyróżniono 4 grupy pacjentów: 1) 27 osób - obecna asertywność, 2) 103 osoby - brak asertywności, 3) 23 osoby - zachowania nieasertywne - agresywne, 4) 80 osób - zachowania nieasertywne - uległe, bierne. Wnioski 1. Widoczna niedostateczna wiedza o asercji wśród pacjentów. 2. Najczęściej przejawiany przez pacjentów typ zachowania w ciągu życia - uległy lub agresywny. 3. W grupie osób asertywnych dominują kobiety (różnica w budowie mózgu w porównaniu z mężczyznami). 4. W grupie zachowań nieasertywnych dominuje styl bierny (głównie u mężczyzn). 5. Brak umiejętności asertywnych może doprowadzić do chorób psychosomatycznych. 6. Uczenie zachowań asertywnych to jedna z metod prewencji chorób.