Zaburzenia seksualne i ich leczenie u kobiet z nowotworem złośliwym - Zając, Aleksandra; Pokora, Karolina; Salata, Bartłomiej; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2023)
Nowotwory wywołują liczne zaburzenia fizyczne i psychiczne, także w obszarze seksualności pacjentek. U kobiet z nowotworami występuje większe prawdopodobieństwo zaburzeń seksualnych w porównaniu z populacją ogólną. Głównymi czynnikami etiologicznymi są: rodzaj nowotworu i wdrożonej terapii, występowanie bólu, wiek i stan psychiczny pacjentki, czynniki związane z partnerem/partnerką i ogólne zadowolenie z relacji, postrzeganie własnego ciała, a także edukacja w zakresie zdrowia seksualnego. U kobiet z nowotworem obok takich objawów, jak osłabienie, wyniszczenie czy znużenie nowotworowe, może dojść do upośledzenia lubrykacji pochwy, pożądania i podniecenia oraz zdolności do osiągnięcia orgazmu. Ponadto występuje dyspareunia, lęk przed podjęciem aktywności seksualnej, a nawet jej całkowite zaniechanie. Istotne jest zwiększanie świadomości pacjentek na temat wpływu nowotworu i zastosowanego leczenia na funkcje seksualne oraz stosowanie odpowiednich do rodzaju zaburzeń i ich etiologii metod leczniczych. Celem niniejszej pracy jest podsumowanie zagadnienia zaburzeń seksualnych wśród pacjentek onkologicznych oraz przedstawienie dostępnych opcji terapeutycznych.