Chirurgiczne leczenie pointubacyjnego zwężenia tchawicy w wyniku zakażenia COVID-19 – aspekty opieki pielęgniarskiej na podstawie opisu przypadku - Terech-Skóra, Sylwia; Kwiecień-Jaguś, Katarzyna; Terlecka, Martyna; Kruk, Agnieszka; Piotrkowska, Renata (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2023)
Zwężenia tchawicy niezależnie od etiologii mogą poważnie wpływać na możliwość oddychania, swobodnego komunikowania się czy też codziennego aktywnego funkcjonowania, zwiększając zachorowalność oraz śmiertelność pacjentów. Jest wiele metod leczenia – począwszy od farmakoterapii, poprzez zabiegi endoskopowe po leczenie chirurgiczne, które w 95% przypadków skutecznie rozwiązuje problem. Postępowanie pielęgniarskie w opiece nad pacjentem poddanym resekcji i rekonstrukcji tchawicy jest tematem rzadko podejmowanym w piśmiennictwie. Poniższy artykuł jest pierwszą publikacją, w której przedstawiono specyficzne aspekty pooperacyjnej opieki pielęgniarskiej nad pacjentem po odcinkowej resekcji tchawicy, opracowaną na przykładzie opisu przypadku 64-letniej pacjentki z pointubacyjnym zwężeniem tchawicy w wyniku leczenia zakażenia COVID-19.