Praktyczne aspekty diagnostyki stłuszczeniowej choroby wątroby związanej z zaburzeniami metabolicznymi - Ciba-Stemplewska, Agnieszka; Gorczyca-Głowacka, Iwona (Lekarz POZ, 2023)
Stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi (metabolic dysfunction-associated fatty liver disease – MAFLD) jest powszechnie występującym schorzeniem w populacji pacjentów kardiologicznych, diabetologicznych i endokrynolo-gicznych. Rozpoznanie MAFLD jest istotne, ponieważ obecność tej choroby znacząco wpływa na rokowanie związane ze zdarzeniami nie tylko wątrobowymi, ale przede wszystkim sercowo-naczyniowymi. W ostatnich latach przyjęto nowe kryteria rozpoznania MAFLD, które uprościły diagnozę tego schorzenia, a w ostatnich miesiącach zaproponowano kolejny podział stłuszczenia wątroby w zależności od etiologii.